De Grote Oorlog Verdun 1914-1918

Romagne '14-'18
Hoewel de oorlog honderd jaar geleden heeft plaats gevonden ligt de geschiedenis van 'La Grande Guerre' hier voor het oprapen. In het museum Romagne14-18 ligt alles wat hier letterlijk is opgeraapt door Jean Paul de Vries, op de akkers en in het bos van Romagne. Hij is een geweldige verteller die aan de hand van die voorwerpen de geschiedenis tastbaar maakt. En dat in het Nederlands, dat maakt het een stuk eenvoudiger. Kijk op de site, een voorproefje voor je vakantie: www.romagne14-18.com

Meuse-Argonne American Cemetery, de grootste erebegraafplaats in Europa, ook op loopafstand. Het is een plek om rustig te lopen en op je in te laten werken. Sinds een jaar is er een museum in het bezoekerscentrum. Aan de hand van vijf personen wordt in tekst, beeld en geluid de geschiedenis voorstelbaar gemaakt.
Ieder jaar vindt een ceremonie plaats op Memorial Day, de laatste zondag in mei. Ook vindt jaarlijks de herdenking van het eind van de oorlog plaats. Op 11 november 1918 is de wapenstilstand - het Verdrag van Versailles - getekend.
In een kort tijdsbestek - 25 september - 8 november 1918 - hebben de Amerikanen in de Meuse en Argonne een eind gemaakt aan de oorlog. In de gevechten zijn tienduizenden slachtoffers gevallen die iedere dag herdacht met klein ceremonieel: 's morgens het hijsen van de vlag, aan het eind van de middag het strijken onder de klanken van de Last Post. www.abmc.gov
11-11-2018 zal met een bijzondere ceremonie deze 100-jarige herdenking plaatsvinden.

Zoveel gedenkplaatsen en resttanden herinneren aan die oorlog: monumenten en musea, fortificaties, loopgraven, bunkers, begraafplaatsen, bomkraters, ruïnes, ondergrondse gangenstelsels, lege plekken in dorpen en verdwenen dorpen.
Chrisje en Kees Brants, Velden van weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog.

Verdun
Voor bezoek aan monumenten en de slagvelden van Verdun is La Gabrielle een goed uitgangspunt.
De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn het meest zichtbaar in Verdun en dat wordt elke dag en elk jaar herdacht. Met het levend houden van die geschiedenis wil Verdun stad van de Vrede zijn, doorgeven dat dergelijke verschrikkingen niet opnieuw plaats moeten vinden, dat we voor vrede actief moeten zijn en dat onze Europese bondgenootschappen noodzakelijk zijn voor vrede.

2016 Herdenking Slag om Verdun
Met talloze manifestaties is De Slag om Verdun in 1916 herdacht, de verschrikkelijke slachting, waarin de Fransen stand hielden. Daar werd voorkomen dat de Duitse troepen naar Parijs konden doorstoten. Het duurde nog tweeënhalf jaar voordat de geallieerden een eind aan die oorlog maakten.

2016 Ceremonie in Romagne
In het jaar waarin 'De slag om Verdun werd herdacht vond in ons dorp een bijzondere bijeenkomst plaats: de bijzetting van het stoffelijk overschot van een Duitse soldaat op het Duitse kerkhof. Dat die bijzetting hier plaats vond was omdat zijn broer op dit kerkhof ligt.
Er worden nog steeds slachtoffers gevonden. Meestal is identificatie niet mogelijk en wordt het gebeente bijgezet in het Ossuaire, het grote verzoekingsmonument in Verdun. Indien wel de naam achterhaald wordt vindt een bijzetting op een kerkhof plaats.
Voor het eerst was er hier op de Duitse begraafplaats een bijzetting waarbij Duitse en Franse autoriteiten aanwezig waren. Er werden diverse Duitse en Franse toespraken gehouden (alles werd vertaald) en er was veel muziek.
De Duitse scouts, die op ons terrein kampeerden, vervulden een ceremoniële rol: ze gaven bij aankomst alle aanwezigen een bloem in de hand. Voorts droegen ze de kransen die gelegd gingen worden. Indrukwekkend was hun presentatie van een eigen onderzoek naar de scouts uit hun eigen dorp. De namen en leeftijd van de jongens die oorlog werden ingestuurd, wie er gesneuveld was en waar. Er was werk van gemaakt.
Aan het eind werd iedereen gevraagd de bloem bij een graf te leggen en alle aanwezigen - Duits, Frans, Nederlands - waaierden uit over de begraafplaats.

 

7 november

De eerste herfststormen jagen het blad uit de bomen. De laatste vruchten, de kweeperen zijn gevallen en de walnoten liggen te drogen. Wat er nu nog hangt - bessen en rozenbottels - is voor de vogels.

Toen de vorige week de nachten kouder werden en de wind draaide naar het zuidwesten zijn er  duizenden kraanvogels overgevlogen in grote V-formaties. Luidruchtige riepen ze elkaar toe:
kroe-kroe-kroe. 

Na de droge zomer is er wat regen gevallen, de regentonnen zijn weer vol.
In de beekbedding scharrelen de kippen nog, totdat het natte seizoen los gaat en er een echt  beekje stroomt.

Geen honden
Dat was dit jaar voor sommige gasten een teleurstelling.
Het is echter goed bevallen, het was rustiger en zonder aanvaringen.  
Dus blijft het ook het volged jaar zo.

Seizoen 2023:   mei t/m september

  De komende maanden zijn we gesloten.
Reserveren is het gehele jaar mogelijk, zowel voor de vakantiehuisjes / gîtes
als voor kamperen en trekkershut.

Vakantiehuisje huren

   voor- en naseizoen
mei, juni en september

Weekend:     vrijdag t/m maandag
Midweek:     maandag t/m vrijdag
Week:           vrijdag t/m vrijdag

In hoogseizoen
juli en augustus
Week:            zaterdag t/m zaterdag

Kijk voor de kosten in rubriek:   prijzenlijst

 

 

COVID-19 ?

2022 is zonder beperkingen verlopen.
Mocht er toch opnieuw sprake zijn van oplopend aantal besmettingen, het afstand houden is niet zo moeilijk hier.
La Gabrielle heeft een 1 hectare groot terrein met slechts 6 kampeerplekken, een kleine trekkershut en met veel afstand van elkaar. Bovendien zijn er voor deze kleine camping veel sanitaire voorzieningen. 
Ook zijn er drie vakantieverblijven met eigen sanitair.

 


Heb je plannen en wil je reserveren:
dat kan het hele jaar door maar dan wel voor de periode van 1 mei tot 1 oktober. 

 

Heerlijk vakantieoord
La Gabrielle is een rustig oord, omgeven door groen op eigen terrein en uitzicht op weiden en akkers.

Wandelen in velden en bossen,
zwemmen in de Maas,
fietsen in de glooiende omgeving,
vergezichten en stilte,
's nachts is het donker en
bij heldere hemel een schitterende sterrenhemel.

Roland en Beatrice

 

 

Reserveringsformulier
Gebruik dit formulier en voorkom zo misverstanden.
Of stuur ons een mail:
info@lagabrielle.nl
Tel: 0033 329 85 11 79

ZOOVER
Op www.zoover.com kun je lezen wat gasten hebben vermeld en waar we deze mooie vermelding aan te danken hebben.

. <p/p) Lees of La Gabrielle een adres is wat bij je past.

YOU TUBE
Maak met een van onze gasten een 3 minuten wandeling over het terrein:
La Gabrielle Camping Argonne